fredag 13 december 2013

Är lösningen att förändra andras attityd?

Okej, nu springer vi runt ock försöker förstå vad som gick snett och hur vi ska ändra på det. Alla tycka ha fått vatten på sin kvarn och pajkastningen är i full gång. På något sätt tycks PISA-resultatet kunna fungera som ursäkt för vilken inriktning som helst. Den stora favoriten är nog skylla på attityder; hos föräldrar, lärare, skolverket, politiker – you name it – bara det är någon grupp som ligger utanför ens egen.

Vad hade hänt om vi tittat inåt istället? Om vi hade tänkt: vad kan jag/vi göra för att öka lärandet? För det finns guldkorn att hämta ur alla inriktningar om man vågar lyfta upp sina fastlåsta föreställningar och skaka runt dem lite. Det är kanske för mycket begärt – men skulle vara intressant – att man ska försöka hitta de värdefulla bidragen i ”det andra lägret”. Men vilka idéer skulle du få om du utgick från det du brukar göra, men lägger till något nytt? Eller modifierar det och ser vad som händer?

Vill du prova detta, om det så handlar om att förändra attityder (hos vem?) eller om mer praktiskt lärande, så är det bra att börja med att konkretisera vad du vill uppnå. Hur kommer du att märka att du lyckats? Kommer eleverna prata på ett annat sätt? Se annorlunda ut? Kommer föräldrarna att göra nya saker? Dina kollegor gå med änglalika leenden en luciadag?

Sedan kan du prova din modifierade teknik och märka om den leder till det du ville. Och om den inte gör det – prova något annat.

Jag tror vi alla kan behöva känna att vi faktiskt kan göra skillnad, så här när pajerna har vint i luften och alla bara gnäller. En relativt enkel sak som man hinner prova innan jullovet är att jobba på relationer; konkreta tips om detta hittar du här.


Hoppas alla trötta lucior ser några ljusglimtar idag…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar