tisdag 25 februari 2014

Dags att lägga undan tidtagaruret

Dan Andersson, högskoleadjunkt i idrott och hälsa, argumenterar för vikten av rörelse för att öka hälsan. Han menar att vi; föräldrar, idrottslärare och ledare inom den organiserade idrotten, behöver föregå med gott exempel och visa på hur en rörligare livsstil kan vara en positiv och viktig del av livet.

Han föreslår att ”tidtagarur och måttband kanske borde användas lite mer sparsamt”. Och jag håller med! Mätandet inom idrotten i skolan tycks ha förvärrats med skola 2011. Jag tror att det är en effekt av detaljstyrningen: alla centrala innehåll och all den dokumentation som hänger ihop med detta. Varje elev behöver bevisa precis vilket betygskriterium hen når upp till på varje innehåll. Lärarna får ingen tid över till något annat än bedömning. Vad jag hör från eleverna är att de visserligen får tid på sig att träna/förbereda sig, men att det saknas formativ bedömning. Lärarna är alltså inte där och lär ut, eller stöttar eleverna så att de kan utvecklas.

Idrotten har redan innan haft problem med prestationsfokuseringen – det ligger i tävlandets natur. Det som gör detta till ett problem är att minst hälften av eleverna inte motiveras av att bli bäst. Och att viljan att vara bäst inte är en motivation som är hållbar över tid. När man av olika skäl inte längre kan träna tillräckligt för att vara bäst tappar många intresset helt. Eller hur; hur många slutar inte med sina aktiviteter i sena tonåren?


Vill vi att folk ska ha en rörligare livsstil krävs dels att idrott och hälsa börjar handla om just det: att hjälpa eleverna att förstå varför det är bra och att hitta motivation och intresse för att röra sig. Och det är svårt nog för lärarna. De centrala innehållen borde helt enkelt tas bort så att lärarna kan ägna sig åt att hjälpa varje individ att hitta just sitt sätt att vara aktiv. Måste man ha betyg i idrott och hälsa borde de spegla dessa övergripande mål och inte prestationen i en massa delmoment som oftast inte är relevanta för personens fortsatta liv över huvud taget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar