tisdag 22 januari 2013

Alla dessa möten!


Hur mycket tid sitter vi i möten under ett arbetsår? Vad hade du kunnat göra om hälften av den tiden kunnat användas till något annat, samtidigt som mötena verkligen ledde någonstans? Om vi ska ta diskussionen kring debatten vidare (från i torsdags) så kan man ställa sig frågan: om vi inte använder debattekniker för att ta fram gemensamma lösningar, vad ska vi använda istället?

Debattalternativet sållar fram det förslag som föreslås av den person som har bäst retorisk förmåga, utan hänsyn till andra sätt att se saken. Det ligger, som jag sa sist, i själva debattens natur att man ska hävda sin egen åsikt oavsett hur den blir ifrågasatt. Om man istället grundar sig på dialogen händer något helt annat. En dialog innebär att vi lyssnar på varandra och kan då hitta ett sätt att gå vidare som fungerar för oss alla.

Inte bara i skolan tränas vi i debatteknik – det är det vi har använt i de flesta mötessammanhang sedan lång tid och det många spontant använder för att lösa konflikter med en annan person (jag har rätt därför att…). Det innebär att vi överlag är otränade på dialogtekniker.

Av egen erfarenhet vet jag att man kan minska mötestiden till hälften om man istället använder dialogtekniker, förutsatt att man sammankopplar dem med en tydlig struktur. Men det krävs också att man tränar upp sin dialogförmåga och att man har någon som är ansvarig för strukturen (en diskussionsledare).

Trots att vi sammanlagt förlorar miljarder kronor varje år i ineffektiv mötestid är det svårt att föra ut tanken att vi faktiskt behöver träna på dialogen (t ex istället för debatten). Framför allt tror jag att det beror på att mötesförmåga tillhör de förgivetagna färdigheterna. Det är något vi alla förväntas kunna och som därför tränas upp genom att man sitter med på möten och gör som alla andra. Dåliga sedvänjor ärvs då utan att vi reflekterar över det.

Ett första steg att ändra på det här är att föra upp frågor som: hur fungerar våra möten? Hur pratar vi med varandra och tar beslut? Hur skulle vi vilja ha det?

Man sparar inte bara tid på själva mött - dessutom tar man fram lösningar som faktiskt fungerar för mer än några få. Hur mycket tid skulle du få om du slapp försöka rätta till alla dåligt anpassade direktiv (man tänker osökt på delar av Lgr 2011) till din egen verklighet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar