torsdag 10 maj 2012

Svindyrt att avstå!

Det lönar sig att satsa på personalen, visar en avhandling som kommenteras här. Avhandlingen handlar om affärsdrivande verksamhet men jag är övertygad om att resultatet är möjligt att översätta även till skattefinansierad verksamhet som t.ex. förskolan och skolan, inte i varje detalj men i viktiga delar.
Att satsa på personalen kan ju, men behöver inte, betyda lön eller fina julklappar. Det kan också vara att personalvården är omtänksam, att meningsfulla aktiviteter dominerar och därmed gör meningslösa bannlysta, att det finns personligt stöd  som är individanpassat på riktigt, att beslut om förändringar förankras o.s.v. En slags "pre-rehabilitering" (jag vet att ordet innehåller en motsägelse, men ni vet nog hur jag menar) på både individ- och gruppnivå kan t.ex. sparar in det tunga och tidskrävande jobbet med rehabiliteringar och nyrekryteringar.
Vinsten blir ju inte densamma som beskrivs i avhandlingen; att kunna ta ut högre pris på produkten p.g.a. höjd upplevd kvalitet hos kunden.
Vinsten skulle istället kunna bli
- att lärarflykten krymper (SvD 9/5), här är lönefrågan också viktig men allt löser sig inte med fler kronor.
- att frustrationen över tid som inte räcker till minskar, när de timmar som går åt till ineffektiva aktivteter minimeras.
- att väl omhändertagen personal tar väl hand om kunden.
- att kvalitet och resultat förbättras så att elever strömmar till
- att skolans status, både den enskilda enhetens och hela systemets, stärks
Listan kan säkert göras längre. Gör gärna det i kommentarfältet.
Om det finns pengar till detta? Ja, man har inte råd att avstå från satsningar på personalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar